Рекламата ще се скрие след 10 секунди

Зрелищен обир за 1 млрд. евро в музей в Дрезден – ВИДЕО

Зрелищен обир в Дрезден. Крадци откраднаха от т. нар. музей – трезор скъпоценни накити и произведения на изкуството на стойност над милиард евро. Германската полиция определи кражбата като най-голямата на артефакти след Втората световна война.

Бързи, смели и умели. Около 5 часа сутринта крадците успели да прекъснат електрозахранването в музея и да проникнат без да задействат алармата. Влезли през страничен прозорец.

Волкер Ланге, директор на полицията в Дрезден: Предполагаме, че има връзка между обира и пожар на трафопост в района, при който изгаснало уличното осветление пред музея.

В часа на обира охранителните камери в музея заснели двама дребни мъже.

-Няма пълна сигурност. Колкото и да са пазачите, колкото и аларми да има, когато някой има престъпни намерения, ще намери начин.

Грюнес Гевьолбе съхранява най-голямата колекция от скъпоценности в Европа. Сред експонатите са и някои от най-скъпите диаманти в света. Бижутата са направени по поръчка на Август Силни – управлявал Саксония от края на 17 -ти до 30-те години на 18 век.

Роланд Вьолер, вътрешен министър на Саксония: Не е важна само материалната стойност, но и моралната. Тази нощ Саксония беше ограбена. Ще направим всичко възможно да открием артефактите и да заловим извършителите.

Следите им обаче се губят. В краен квартал на Дрезден беше открита опожарена кола, за която се предполага, че е била използвана от крадците.

Откраднатите предмети трудно могат да бъдат продадени, твърдят експертите. Опасенията са, че за да бъдат изтъргувани, произведенията на изкуството ще бъдат претопени и напълно заличени от историята на Саксония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 20 =