Рекламата ще се скрие след 10 секунди

Мария Габриел е една от най-влиятелните жени в киберсигурността в Европа

Това е оценката на водещото европейско списание в областта

Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел е обявена от водещото европейско списание за киберсигурност SC Media UK за една от 50-те най-влиятелни жени в Европа за 2019 г. в областта на киберсигурността, съобщават от Отдел „Преса и медии“ на Представителство на ЕК в България.

Списанието е утвърдено в европейската медийна индустрия, предоставяйки информационни ресурси за специалисти по киберсигурност, които се нуждаят от знания относно стратегиите, най-добрите практики за защита на данните, правителствените разпоредби и съвременните технологии за IT сигурност, пише „Фокус“.

С годишните си класации списанието признава постиженията на личности, допринесли с работата си за подобряване на сигурността на информацията.

„Киберсигурността е тема, която в днешната цифрова ера засяга всеки един от нас. За две години постигнахме много. Вече имаме европейска стратегия за киберсигурност, имаме по-силна европейска агенция за киберсигурност, както и първата рамка за сертифициране на продукти и услуги.¸ коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Тя обясни и че мрежата от центрове за компетентност в държавите членки и европейски център за киберсигурност, който предстои да се създаде, също са ключови елементи на стратегията.

„През януари стартирах и кампания за повече жени в сектора на киберсигурността. Затова приемам включването ми в тази престижна класация като признание за свършеното, но и като отговорност да надграждаме. А жените имат талант, знания и експертен опит, чрез които могат да допринесат много за европейската киберсигурност, ако им се даде шанс“, казва още еврокомисарят ни.

Мария Габриел получи ресор „Иновации и младеж” в новата Европейска комисия. Досегашният й ресор беше „Цифрова икономика и цифрово общество”.

Освен това тя работи по „Еразъм+” и по програмата DiscoverEU, която дава възможност на младежи за безплатно пътуване, за да опознаят ЕС. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 4 =